Šťavnaté kura s bylinkami
Kuracie rezančeky s cestovinami
- 400 g drobných cestovín, napr. mušličky
- Soľ
- 3 kuracie rezne ( po 120 g)
- 2 paradajky
- 1 červená alebo zelená paprika
- 400 ml kuracieho vývaru
- ½ lyžičky sušeného oregana
- ½ lyžičky mletej rímskej rasce
- mleté čierne korenie
- 1 konzerva kukuričných zŕn (320 g)
- 1 mladá cibuľka na ozdobenie
- petržlenová alebo koriandrová vňať na ozdobenie
Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a cestoviny v nej uvaríme podľa návodu do polomäkka. Zatiaľ si pripravíme omáčku. Rezne umyjeme, osušíme a pokrájame cez vlákna na 2 cm široké pásiky. Paradajky umyjeme, rozpolíme, zbavíme semien a pokrájame na malé kúsky. Papriku očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky. Vo veľkej teflónovej panvici alebo v kastróle necháme zovrieť kurací vývar. Vložíme doň mäso, paradajky a papriku. Prisolíme, okoreníme a ochutíme rascou aj oreganom. Teplotu znížime a mierne varíme asi 10 minút, kým mäso nezmäkne. Kukuricu scedíme, necháme odkvapkať a vmiešame do vývaru. Cestoviny scedíme a odkvapkané dáme na misu, na ne upravíme mäso s paradajkami a paprikou. Mladú cibuľku očistíme a pokrájame nadrobno. Pripravené jedlo posypeme cibuľkou, ozdobíme petržlenovými alebo koriandrovými lístkami a podávame.
Kurča s cuketou a šampiňónmi
- 1 kurča (asi 1,5 kg)
- Soľ a mleté čierne korenie
- 2 lyžice olivového oleja
- 400 g cukiet
- 300 g šampiňónov
- 2 konzervy ošúpaných paradajok (po 400 g)
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 bobkový list
- ½ viazaničky nasekanej bazalky
Rúru predhrejeme na 240 ° C. Kurča umyjeme, stiahneme kožu a rozdelíme ho na 8 kúskov (2 stehná, 2 prsičká, 2 krídelká, 2 chrbtové časti). Všetky porcie kurčaťa osolíme a okoreníme. Zapekaciu formu alebo pekáč potrieme olivovým olejom, vložíme kúsky kurčaťa a v predhriatej rúre pečieme (stupeň plynu 5-6, teplovzdušná rúra 220 ° C) asi 10 minút. Medzitým očistíme a umyjeme cukety a pokrájame 1 cm kolieska. Šampiňóny poutierame a rozpolíme. Paradajky necháme odkvapkať na sitku a pokrájame nahrubo. Cibuľu s cesnakom ošúpeme a posekáme nadrobno. Vo väčšej mise zmiešame všetku zeleninu so šťavou z paradajok, oreganom, bobkovým listom, čiernym korením a soľou. Pekáč s mäsom vyberieme z rúry a porcie poukladáme na doštičku. Do pekáča alebo formy rovnomerne rozložíme zeleninovú zmes. Na túto zmes položíme porcie kurčaťa a posypeme trochou zeleniny aj húb. Pekáč opäť vložíme do rúry a pečieme asi 1 hodinu, kým kurča nie je dokonale prepečené. Pridáme nasekanú bazalku a podávame s ryžou.
Text a foto Prime time