Recepty 

Šťavnaté kura s bylinkami

Kuracie rezančeky s cestovinami

  • 400 g drobných cestovín, napr. mušličky
  • Soľ
  • 3 kuracie rezne ( po 120 g)
  • 2 paradajky
  • 1 červená alebo zelená paprika
  • 400 ml kuracieho vývaru
  • ½ lyžičky sušeného oregana
  • ½ lyžičky mletej rímskej rasce
  • mleté čierne korenie
  • 1 konzerva kukuričných zŕn (320 g)
  • 1 mladá cibuľka na ozdobenie
  • petržlenová alebo koriandrová vňať na ozdobenie

Do veľkého hrnca dáme zovrieť osolenú vodu a cestoviny v nej uvaríme podľa návodu do polomäkka. Zatiaľ si pripravíme omáčku. Rezne umyjeme, osušíme a pokrájame cez vlákna na 2 cm široké pásiky. Paradajky umyjeme, rozpolíme, zbavíme semien a pokrájame na malé kúsky. Papriku očistíme, umyjeme a pokrájame na kocky. Vo veľkej teflónovej panvici alebo v kastróle necháme zovrieť kurací vývar. Vložíme doň mäso, paradajky a papriku. Prisolíme, okoreníme a ochutíme rascou aj oreganom. Teplotu znížime a mierne varíme asi 10 minút, kým mäso nezmäkne. Kukuricu scedíme, necháme odkvapkať a vmiešame do vývaru. Cestoviny scedíme a odkvapkané dáme na misu, na ne upravíme mäso s paradajkami a paprikou. Mladú cibuľku očistíme a pokrájame nadrobno. Pripravené jedlo posypeme cibuľkou, ozdobíme petržlenovými alebo koriandrovými lístkami a podávame.

Kurča s cuketou a šampiňónmi

  • 1 kurča (asi 1,5 kg)
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 400 g cukiet
  • 300 g šampiňónov
  • 2 konzervy ošúpaných paradajok (po 400 g)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1 bobkový list
  • ½ viazaničky nasekanej bazalky

Rúru predhrejeme na 240 ° C. Kurča umyjeme, stiahneme kožu a rozdelíme ho na 8 kúskov (2 stehná, 2 prsičká, 2 krídelká, 2 chrbtové časti). Všetky porcie kurčaťa osolíme a okoreníme. Zapekaciu formu alebo pekáč potrieme olivovým olejom, vložíme kúsky kurčaťa a v predhriatej rúre pečieme (stupeň plynu 5-6, teplovzdušná rúra 220 ° C) asi 10 minút. Medzitým očistíme a umyjeme cukety a pokrájame 1 cm kolieska. Šampiňóny poutierame a rozpolíme. Paradajky necháme odkvapkať na sitku a pokrájame nahrubo. Cibuľu s cesnakom ošúpeme a posekáme nadrobno. Vo väčšej mise zmiešame všetku zeleninu so šťavou z paradajok, oreganom, bobkovým listom, čiernym korením a soľou. Pekáč s mäsom vyberieme z rúry a porcie poukladáme na doštičku. Do pekáča alebo formy rovnomerne rozložíme zeleninovú zmes. Na túto zmes položíme porcie kurčaťa a posypeme trochou zeleniny aj húb. Pekáč opäť vložíme do rúry a pečieme asi 1 hodinu, kým kurča nie je dokonale prepečené. Pridáme nasekanú bazalku a podávame s ryžou.

Text a foto Prime time

Vaše komentáre

Superbabky odporúčajú nasledujúce články